Mingelbilder

mars 22nd, 2011

Att fota mingelbilder, tex gäster som anländer till en fest behöver inte vara så krångligt. Rekognoscera platsen i förväg om det är möjligt. Ta med kameran och kolla bildvinklar och möjliga platser att fotografera. Undvik platser där ljus kan falla in och belysa gästerna ojämnt. Försök att hitta en lugn plats där även de lite blygare personerna kan slappna av och känna sig tillfreds. Personerna du vill fotografera ska stå fritt. Om de står nära en vägg är det lätt att det blir skuggor från blixten.

När du fotograferar ska du vara bestämd men snäll. Berätta för personerna exakt vad di vill att dom ska göra. Se till att dom ser bra ut i hår, att kläder sitter bra och att dom t.ex. inte håller i en plastpåse eller annat olämpligt.

Ta minst tre bilder där du får en skarp bild och öppna ögon innan du går vidare till nästa person. Lycka till!

Pressfotograf - allmänna tips

mars 2nd, 2011

Bestäm dig i förväg vart du ska stå: Ta dig tid att studera platsen, gärna dagen innan, så att du har koll på ljusförhållanden och möjliga bildvinklar. Hitta din egen vinkel.

Fotografera i råformat: Råformat gör det möjligt att rädda en felaktig vitbalans. Man kan även rädda exponeringen och ta fram detaljer i underexponerade områden.

Var beredd med kamerainställningarna: Med ett högt ISO värde får du större frihet att välja slutartid och bländare. Ett ljusstarkt zoomobjektiv med en fast bländare på F2.8 är ovärderligt.

Undvik helst blixt: Blixten bör användas sparsamt. Ofta måste du använda den i blandljus, vilket leder till att vitbalansen blir felaktig och stämningen förstörs.

Placering av kameran vid porträtt fotografering

februari 28th, 2011

När du fotograferar porträtt placerar du kameran i samma nivå som motivets ögon för att få det bästa ut av bilden. Detta är extra viktigt när du fotograferar porträtt av barn. Se till att barnet kommer upp i nivå genom att använda kuddar eller en pall, annars får du se till att hamna i nivå med barnet - genom att gå ner på knä. Att fota barn uppifrån likt en blomma eller liknande blir inte bra.

När det gäller avstånd brukar 2,5 till 3 meter fungera bra.

Fota månen

februari 2nd, 2011

För att få skarpa närbilder av månen måste månen stå högt på himlen och atmosfären ska vara klar och stillsam. Bilden blir lätt oskarp av jordens täta atmosfär som är ungefär 100 km tjock och som innehåller mängder av partiklar, vattenånga, iskristaller osv. Därför är det viktigt att ta kort på månen när den står högt på himlen, när månen står över horisonten måste ljuset färdas längre tid genom atmosfären.

Du behöver ett robust stativ att montera kameran på. Ställ in kameran på högsta möjliga brännvidd. Det är viktigt att du undviker skakningar, använd gärna fjärrutlösare eller trådutlösare. Det är också användbart att använda kamerans inbyggda spegellås.

Ställ in en snabb slutartid, full bländaröppning och relativt hög ISO. Brus reducerar du senare i bildbehandlingen. För att få en konsekvent bildserie ställer du in fokus och exponering manuellt. Ta några testbilder så att du kan justera slutartiden.

Ta flera serier bilder i snabb följd. Månen ska ha samma placering i bildfältet. Bilderna sammanfogar du när du valt den bästa bildserien.

Lycka till!

Nytt Fisheye från Canon

december 6th, 2010

Vanligtvis när det gäller fisheye objektiv står valet mellan cirkulärt som ger runda bilder med svarta hörn eller rektangulärt som ger bilder med full bildyta.

Nu har Canon slagit hål på det som tidigare alternativen och adderat ytterligare ett alternativ. Canon EF 8-15mm F5.0L Fisheye har ett inbyggt zoomobjektiv vilket gör att den kan agera som båda de tidigare alternativen. Om du använder objektivet på en fullformatskamera får du cirkulära bilder vid den kraftigaste vidvinkeln och bildsensorn fylls helt när du istället zoomar in. Om objektivet används på kameror med mindre sensor får du alltid rektangulära bilder. Priset landar på ca 15500 kr.

Skapa Panoramabilder i Photoshop

oktober 18th, 2010

Panoramabilder i Photoshop. Ibland är det väldigt svårt att skapa rätt stämning i landskapsbilder. När du använder ett teleobjektiv kommer du nära bergen och du får känslan i bilden av hur stora bergen verkligen är, dessvärre går helheten förlorad. Om du istället använder ett vidvinkelobjektiv blir fjället mindre och känslan av stort och mäktigt går förlorad. En lösning för att skapa den perfekta panoramabilden är att sätta ihop den i Photoshop.

Du tar helt enkelt två eller fler bilder (om det krävs) som överlappar varandra med ungefär en fjärdedel. Det är viktigt att du använder manuell exponering för att få samma exponering på bilderna. I Photoshop går du in på Arkiv (File), Automatisera (Automate) samt Photomerge. Under layout väljer du Automatisk (Auto) och under Källfiler (Source Files) väljer du dina bilder (Browse). Efter det markerar du i Mixa bilder (Blend Images Together). Klicka sedan på OK och beskär. Avsluta med Lager och Gör till ett lager.

Fotografera byggnader

oktober 8th, 2010

Hitta rätt ljus

Att fotografera byggnader utomlands är inte helt enkelt. Solen står förmodligen fel, en bunt turister är i vägen etc. Bästa tidpunkten att fotografera utomhus brukar vara tidigt på morgonen eller på kvällen, när ljuset är lite rött och kommer från sidan istället för rakt ovanifrån. Själv föredrar jag morgnar, då är ljuset oftast bättre än på kvällen och dessutom är det förmodligen mindre folk ute. Ibland får du återkomma för att hitta den bästa tidpunkten för att ta en bild från den vinkel du önskar. Om du vill få med hela byggnaden eller detaljer av byggnaden. Alla har sin uppfattning av en bra bild när man fotograferar byggnader. Själv föredrar jag en mix av detaljer och byggnaden som helhet.

Rama in byggnaden

Det kan bli ganska tråkigt med en byggnad med en massa himmel ovanför på fotografiet. Leta upp några träd som du kan placera dig under så att du får en fin ram av löv och grenar. Inte alltid enkelt att hitta något i närheten, prova annars att lägga till träd med hjälp av Photoshop (ja, det är tillåtet).

Har du provat att få dina bilder till gratis vykort - vi samarbetar med ett företag som gör det möjligt för våra besökare att prova på att skicka 10 riktiga vykort med eget motiv.

Nattfotografering

september 29th, 2010

Nattfotografering - Digitalkameror är bättre än vanliga kameror för nattfotografering eftersom de klarar att hantera olika färger bättre (läs mer om vitbalans i Kamerans manual). Du kan dessutom titta på bilden direkt efter att du tagit den och justera dina inställningar. Har du bara tålamod och experimentlusta kommer du långt.
Läs våra fototips hos Gratis framkallning.

Gruppbilder

september 29th, 2010

Gruppbilder - Ofta finns en längdskillnad inom gruppen. Placera den längsta personen i mitten och på så sätt uppnå en triangeleffekt. Du kan förstärkaenna genom att ställa den längsta lite bakom de andra två, men alla bör ändå vara på någorlunda samma avstånd så du har alla i fokus.

Blinkfria gruppbilder

september 27th, 2010

(Källa Illustrerad Vetenskap NR 6/2009). Det är svårt att ta gruppbilder utan att någon i gruppen blinkar på bilden. Ny forskning i Australien (av bla fysikern Piers Barnes) visar dock att om du ska ta ett gruppfoto av 30 människor, där alla garanterat har ögonen öppna, så måste du ta cirka 30 bilder. För grupper färre än 20 personer gäller som tumregel att du dividerar antalet männsiskor med tre för att beräkna hur många bilder du måste ta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...